Mladic maakt bezwaar tegen splitsing rechtszaak

Ratko Mladic heeft bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal om de rechtszaak tegen hem te splitsen. Hoofdaanklager Serge Brammertz wil dat Mladic eerst berecht wordt voor zijn rol in het bloedbad van Srebrenica. De overige aanklachten zouden later aan de orde moeten komen.

Mladic vindt dat hij bij een splitsing van de rechtszaak geen eerlijk proces krijgt. Een splitsing is volgens hem ook in strijd met de regels van het tribunaal. Dit heeft zijn advocaat, Branko Lukic, in een geschreven verklaring aan het tribunaal in Den Haag laten weten.

De Srebenica-zaak is de belangrijkste en moet volgens Brammertz als eerste worden aangepakt. Later volgen dan de aanklachten voor het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

De 69-jarige ex-generaal Mladic is in verband met de massamoord op achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder andere beschuldigd van genocide. Mladic was destijds de legerleider van de Bosnische Serviërs.

De aanklagers denken dat het ongeveer een jaar duurt voordat ze bewijzen kunnen presenteren in verband met de Srebrenica-zaak. De verdediging krijgt waarschijnlijk evenveel tijd. Als er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak in de Srebrenica-zaak, wat onvermijdelijk lijkt te zijn, kan worden begonnen met het tweede proces, betogen de aanklagers.

Brammertz zei de Srebrenica-zaak zo snel mogelijk te willen behandelen, ten dele wegens 'de noodzaak voorbereid te zijn voor het geval de gezondheid van Mladic achteruit gaat'. Het is duidelijk dat de aanklagers het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in hun achterhoofd hebben. Dit proces sleepte zich vier jaar voort en werd voortdurend onderbroken. De zaak werd uiteindelijk niet afgerond, omdat Milosevic in zijn cel overleed, enkele weken voordat uitspraak zou worden gedaan.