Politie slaags met ANC-jongeren

De politie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg heeft dinsdag schrikgranaten en een waterkanon ingezet tegen honderden demonstrerende leden van de jongerenorganisatie van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC), die om het aftreden van president Jacob Zuma riepen. De demonstranten gooiden met stenen.

Aanleiding tot het protest vormden strafmaatregelen die het ANC mogelijk zal nemen tegen de leider van de ANC-Jeugdliga, Julius Malema, en vijf andere topfiguren uit de jeugdorganisatie. Zij kunnen uit de partij worden gezet of worden geschorst, omdat ze hebben opgeroepen tot het omverwerpen van de regering van het buurland Botswana.

Malema speelde vier jaar geleden een belangrijke rol bij de verkiezing van Zuma tot ANC-voorzitter, ten koste van toenmalig president Thabo Mbeki. Hij is wel vaker in opspraak gekomen, bijvoorbeeld wegens het zingen van een racistisch lied waarin wordt opgeroepen tot het doden van blanke boeren.

De demonstranten dreigden dat ze Zuma hetzelfde lot zullen laten ondergaan als Mbeki. "In 2012 kiezen we Mbalula", riepen ze in koor, doelend op de voormalige voorzitter van de Jeugdliga en huidig minister van sport Fikile Mbalula. De voorzitter van het ANC is verzekerd van de kandidatuur voor het Zuid-Afrikaanse presidentschap van de partij. Het ANC is onbetwist de grootste partij van het land.

Zeker twee journalisten werden dinsdag geraakt door rondvliegende stenen.


Politie slaags met ANC-jongeren (Foto: Novum)