Omstreden pastoor tijdelijk vervangen

De in opspraak geraakte pastoor van een parochie in het Noord-Brabantse Liempde wordt de komende twee weken vervangen. Hij wordt tijdelijk in de luwte gehouden, nadat hij had geweigerd in zijn kerk een uitvaart te houden voor een man die voor euthanasie had gekozen, zegt vicevoorzitter van het bestuur van de parochie Tini van den Berg vrijdag.

Het bestuur verweet de pastoor, dat hij na zijn weigering de mis te leiden, ook niet toestond dat iemand anders de uitvaart in de parochie verzorgde. Het bestuur had daar op zijn minst over willen overleggen met de pastoor. Uiteindelijk werd de dienst zaterdag gehouden in een kerk in het nabijgelegen Sint-Oedenrode, acht dagen na zijn overlijden.

Door de houding van de pastoor hebben veel vrijwilligers zich teruggetrokken uit een project om geld in te zamelen voor de restauratie van de orgel van de kerk, die minimaal tachtigduizend euro moet gaan kosten, zei Van den Berg eerder deze week. Kunstenaars die werken hadden ingestuurd voor een veiling, hebben die teruggetrokken. Een evenement dat op 11 september zou worden gehouden om geld in te zamelen, werd afgelast.

Volgende week zaterdag spreekt een hulpbisschop met het bestuur en parochianen over de kwestie.