Celstraffen geëist tegen groep drugsrunners

Tegen een groep van tien drugsrunners is donderdag in totaal 32 jaar gevangenisstraf geëist. De bende verkocht in Zuid-Limburg harddrugs aan Franse toeristen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De tien hielden er zeer agressieve verkooptechnieken op na. Zo reden ze met hoge snelheid op de snelweg waar ze via bumperkleven, lichtsignalen en uit het portier hangen contact maakten met mogelijke kopers. Ook op parkeerplaatsen en vluchtstroken probeerden ze kopers te ritselen.

Onder bedreiging of intimidatie werden potentiële klanten doorgeleid naar een drugsdealer. De drugsrunners maakten gebruik van valse namen, reden zonder rijbewijs, negeerden verkeersregels, reden steevast door rood licht en maakten zich schuldig aan spookrijden. Meerdere onschuldige automobilisten zijn het slachtoffer geworden van het zeer gevaarlijke rijgedrag van de drugsrunners.

Een man misbruikte een jonge vrouw om drugs te vervoeren. Zij zit in Frankrijk in de cel vanwege de invoer van zes kilo cocaïne.

De tien verdachten, de meesten afkomstig uit Rotterdam, werden eind 2009 aangehouden en zaten bijna een jaar in voorlopige hechtenis. Nadat ze vrij kwamen zijn sommigen opnieuw tegen de lamp gelopen. Een van hen probeerde in Rotterdam drugs te verkopen aan twee undercover agenten.

De eisen van de officier van justitie bij het Landelijk Parket tegen hen varieerden van een tot zes jaar gevangenisstraf. De uitspraak wordt op 28 september verwacht.