Heijmans: woningmarkt gaat voorlopig niet beter

Heijmans ziet nog geen herstel optreden in de geplaagde woningmarkt, na een eerste halfjaar waarin zowel de vastgoedtak als de Duitse activiteiten verlieslatend waren. Het bouwbedrijf meldt woensdag voorbeurs dat de nettowinst in de eerste jaarhelft is uitgekomen op EUR5 miljoen, tegen EUR4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Vier door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van EUR11,4 miljoen.

Heijmans spreekt van 'taaie marktomstandigheden' en het bedrijf verwacht dat dit voorlopig zo zal blijven. Door tegenvallende resultaten bij de Duitse dochter Oevermann, die op de nominatie staat om verkocht te worden, werd in Duitsland een operationeel verlies van EUR3 miljoen geleden.

Daarnaast is het bij onderdeel Vastgoed 'hard werken voor weinig marge'. In het eerste halfjaar verkocht Heijmans 638 woningen, tegen 683 in de eerste helft van 2010. Operationeel leed de vastgoedtak een verlies van EUR4 miljoen.

De omzet van Heijmans daalde in het eerste halfjaar met dertien procent naar EUR1,08 miljard, vanwege de verkoop van het Britse onderdeel Leadbitter. Het cijfer is nagenoeg gelijk aan de gemiddelde verwachting van de geraadpleegde analisten.

Autonoom steeg de omzet met drie procent, voornamelijk gerealiseerd door de divisie Infra, waar Heijmans 'prima resultaten' blijft zien. Het orderboek bedroeg eind juni EUR2,3 miljard, tegen EUR2,2 miljard eind 2010.

Heijmans zegt 'met vertrouwen' uit te kijken naar de tweede helft van het jaar, maar geeft geen concrete verwachtingen.

De onderneming meldt verder een kredietfaciliteit ter grootte van EUR250 miljoen te hebben vernieuwd en verlengd tot maart 2015, 'tegen marktconforme condities'.

Het aandeel Heijmans sloot dinsdag op EUR13,60.