Nederlandse in coma in Tripoli

Een Nederlandse vrouw ligt in coma in een ziekenhuis in Tripoli. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na berichtgeving van de Wereldomroep. De 39-jarige Talintha van Zon is van een balkon van een hotel in de Libische hoofdstad gevallen. Onduidelijk is hoe ernstig de verwondingen van de vrouw zijn en onder welke omstandigheden ze ten val is gekomen.

Van Zon, een voormalig fotomodel, zat volgens haar moeder al dagen vast in het vijfsterrenhotel. De wijk waar het hotel is gelegen zou in handen van de rebellen zijn. Van Zon zou op uitnodiging van een van de zonen van kolonel Moammar Gadhafi in Libië verblijven.

De moeder van Van Zon meldt aan de Wereldomroep dat haar dochter op 11 augustus richting Libië vertrok. Nadat ze eerder aan vrienden had laten weten dat het goed met haar ging stuurde ze afgelopen weekeinde e-mails naar haar moeder waarin ze om hulp vroeg omdat ze erg bang was. Communicatie met Tripoli is op dit moment echter erg moeilijk.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dinsdag op de hoogte te zijn van de zaak. "We zijn aan het werk om haar consulaire bijstand te verlenen." Dit gebeurt via contacten die het departement nog heeft in Tripoli. De Nederlandse ambassade in Libië is sinds maart gesloten.