Tweekoppige slang eet zelfstandig

De tweekoppige slang die eind juni werd geboren in dierenpark De Oliemeulen in Tilburg heeft deze week voor het eerst zelfstandig gegeten. Dat laat het dierenpark weten via Twitter. Een tweekoppige slang die negen jaar geleden bij het dierenpark werd geboren, moest worden laten ingeslapen omdat dat dier niet zelfstandig bleek te kunnen eten.

Het was de afgelopen weken afwachten of en wanneer de tweekoppige slang zelf ging eten. Jonge slangen kunnen enkele weken tot soms maanden zonder prooi in leven blijven.

Tweekoppige slangen maken in de natuur weinig kans om uit te groeien tot een volwassen lengte. Hun reactiesnelheid is te traag, omdat als gevlucht moet worden er twee koppen het eens moeten zijn over de vluchtroute. Ook vereist het verorberen van voedsel meer tijd door onderlinge conflicten. In gevangenschap maken slangen met twee koppen wel een goede kans, zolang de organen inwendig in orde zijn.

De geboorte van een tweekoppig dier voor de tweede keer in een decennium in het park is volgens De Oliemeulen puur toeval. Net als bij mensen kan een embryo zich gaan splitsen in twee identieke tweelingen, maar kan de splitsing ook te vroeg stoppen waardoor de tweeling lichamelijk met elkaar verbonden blijft. Hoe vaak dit voorkomt bij slangen is onbekend.