PVV wil onderpand van Griekenland

De PVV wil dat Griekenland Nederland een gelijkwaardig onderpand geeft voor de Nederlandse bijdrage aan het Griekse steunpakket. De partij van Geert Wilders wil dat het kabinet dit per direct gaat eisen.

Wilders en zijn fractiegenoot Tony van Dijck hebben dit donderdag kenbaar gemaakt in Kamervragen aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Zij doen dit naar aanleiding van berichten dat Griekenland Finland in ruil voor de Finse bijdrage aan het steunpakket een onderpand van een miljard euro zou geven.

Het geld zou op de bankrekening van de Finse staat worden gezet. Finland mag het houden als Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en zodoende geen enkel risico lopen.

De partij wil verder weten of de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen de andere landen van de eurozone heeft geïnformeerd over haar onderhandelingen met Griekenland over het onderpand. Ze zou ook hebben gezegd dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen. De PVV'ers willen weten waarom dit niet aan de Kamer is meegedeeld.

Volgens een woordvoerder van minister De Jager is de 'Finse deal' nog niet definitief. Nederland heeft tijdens de onderhandelingen in Brussel steeds gezegd dat als Finland geld als onderpand zou krijgen, Nederland dit ook zou eisen.

De uitwerking van het akkoord van 21 juli over het steunpakket - dat tot 2020 109 miljard publiek geld en 106 miljard privaat geld bevat - laat nog een aantal weken op zich wachten, vervolgt de woordvoerder. Hij wil zich niet uitlaten over de kans dat Griekenland daadwerkelijk onderpanden moet gaan geven.

De VVD heeft liever niet dat Griekenland onderpanden gaat geven. "De Griekse kip is al kaal", constateert Kamerlid Helma Neppérus. Als het echter toch gebeurt, moet Nederland ook een onderpand krijgen, vindt zij.