Illegale migranten Malta bekogelen politie

Illegale migranten uit Noord-Afrika hebben woensdag op Malta agenten en militairen bekogeld met stenen en andere voorwerpen. Een protest tegen de slechte omstandigheden in een asielzoekerscentrum ontaardde in geweld. Er raakten negentien mensen gewond.

Het protest begon vreedzaam. Twee migranten, wier aanvraag voor humanitaire bescherming was afgewezen, klommen in een hek dat was afgezet met prikkeldraad. Anderen sloten zich bij dit protest aan en begonnen met stenen te gooien. De oproerpolitie werd ingezet om de situatie tot bedaren te brengen. Zij gebruikte traangas om het geweld te beëindigen.

"Een grote meerderheid van de migranten die in het asielzoekerscentrum zaten, nam deel aan de rellen. Ze gooiden grote stenen naar medewerkers en militairen. Ze sloopten bedden en andere houten voorwerpen om zichzelf te bewapenen", aldus de regering in een verklaring. De migranten zouden ook vuilnisemmers in brand hebben gestoken. Vijftien agenten, drie militairen en een migrant liepen verwondingen op.

Er zijn 23 migranten aangeklaagd voor het veroorzaken van de rellen, het beschadigen van openbaar bezit en het verwonden van ambtenaren. De beklaagden ontkenden allen schuld.