Peters en Sap niet bij Griekenlanddebat

Fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap en haar in opspraak geraakte partijgenote Mariko Peters zijn woensdagmiddag niet aanwezig bij het debat over Griekenland. Dat heeft de partij laten weten. Kamerlid Ineke van Gent neemt de honneurs waar.

De hele Kamer is teruggeroepen van reces om te stemmen over de moties die worden ingediend tijdens het debat over de financiële hulp aan Griekenland. Volgens een woordvoerder heeft hun afwezigheid niet te maken met de kwestie-Peters. Sap is met vakantie en Peters had al andere afspraken, aldus de voorlichter.

Peters lag de afgelopen weken na een artikel in HP/De Tijd onder vuur wegens mogelijke belangenverstrengeling in haar tijd als diplomaat. Onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar voormalige werkgever, wees vrijdag uit dat Peters de gedragscode had overschreden, maar dat zij niettemin integer had gehandeld toen zij een subsidieaanvraag van haar partner behandelde.

Journaliste Lise Witteman die het stuk van HP/De Tijd had geschreven, zegt dat zij voorafgaand aan de publicatie onder druk is gezet door Sap. Zij kreeg een telefoontje van de fractieleider met de mededeling dat de publicatie zeer hoog werd opgenomen. "Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als 'beginnend journalist'", schreef Witteman dinsdag op haar weblog.