Peters verheugd over uitkomst onderzoek Buza

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters is verheugd over de uitkomst van het onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar haar mogelijke belangenverstrengeling. Buitenlandse Zaken concludeerde vrijdag onder meer dat het advies van Peters over een subsidieaanvraag van haar huidige partner niet is beïnvloed door haar gevoelens.

Peters raakte in opspraak omdat ze in 2005 als diplomate in Kabul een positief advies uitbracht aan het Prins Claus Fonds over een subsidieaanvraag van haar huidige levenspartner Robert Kluijver voor een cultureel project. Het ministerie deed onderzoek naar aanleiding van berichten over mogelijke belangenverstrengeling.

Peters werkte vanaf de zomer van 2004 op de ambassade. In dat jaar ontmoette ze de toen nog getrouwde Kluijver, met wie ze een relatie kreeg. Buitenlandse Zaken concludeerde daarover dat Peters eerder had moeten melden dat zij een relatie had met een man met wie zij ook professioneel te maken had.

Peters laat weten blij te zijn dat het rapport bevestigt dat er geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. "Ik wil het ministerie bedanken voor het nauwkeurige onderzoek en de volledige openheid van zaken die hiermee gegeven kan worden."

Het Kamerlid zegt de situatie die is ontstaan door berichtgeving in de media te betreuren. "Ik begrijp dat die vragen opriepen. Ik heb gekozen voor terughoudendheid in het belang van de kinderen", aldus Peters. De kinderen op wie zij doelt zijn van Kluijver. Ook over hen werd de afgelopen tijd veel geschreven. Peters zegt vrijdag overigens altijd het gevoel te hebben gehad dat ze destijds integer heeft gehandeld.

De partijtop van GroenLinks liet vrijdagavond ook al weten verheugd te zijn dat 'de integriteit van haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters is komen vast te staan'.