Streep door nieuwbouw Zuidplaspolder

De aanleg van een groot aantal woningen en de bouw van een nieuw dorp in de Zuid-Hollandse Zuidplaspolder gaat voorlopig niet door. De Raad van State heeft de bestemmings- en exploitatieplannen woensdag grotendeels naar de prullenbak verwezen.

Zuidplas heeft plannen voor grootschalige gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder. Zo wil de gemeente ruim 5300 woningen bouwen en het zogeheten Ringvaartdorp aanleggen - goed voor maximaal tienduizend woningen. Ook moet er ruimte komen voor glastuinbouw, nieuwe bedrijven, wegen en natuur.

Tegen deze plannen was een door groot aantal organisaties en particulieren bezwaar aangetekend bij de Raad van State. Die oordeelt dat de bestemmings- en exploitaitieplannen aan alle kanten rammelen; ze zijn deels of geheel vernietigd.

De bezwaren zijn divers. Zo is onvoldoende rekening gehouden met een varkenshouderij in de buurt, waardoor onduidelijk is of bewoners van 1500 woningen niet in de stank zitten. Voor het Ringvaartdorp geldt dat de gemeenteraad niet duidelijk heeft gemaakt hoe het dorp zich zal ontwikkelen.

Voor de bouw van 750 woningen in Moerkapelle-Oost heeft de gemeente verzuimd geluidsonderzoek te laten uitvoeren. In dit geval krijgt Zuidplas drie maanden de tijd om de gebreken in dit bestemmingsplan te herstellen, dan volgt een definitieve uitspraak.

Zuidplas is sinds 1 janurari 2010 een fusiegemeente van het voormalige Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht.