Twee jaar cel voor corrupte VVD'er

De rechtbank in Utrecht heeft voormalig VVD-politicus Sjoerd S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De rechter achtte hem schuldig aan corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. S. zelf is spoorloos.

De VVD'er heeft als raadslid en als fractievoorzitter in Maarssen smeergeld aangenomen bij de bouw van een nieuwbouwwijk. Ook heeft hij gefraudeerd bij de verkoop van aandelen in een bedrijf. Verder heeft hij valse facturen opgesteld en jarenlang te weinig belasting betaald.

De rechter vindt dat S. het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van overheidsdienaren ernstig heeft geschaad. "De man heeft zich als gemeenteraadslid onbehoorlijk gedragen en het vertrouwen beschaamd dat in het maatschappelijk verkeer in facturen en notariële aktes wordt gesteld." Daarbij heeft hij 'enkel uit eigen financieel gewin gehandeld', aldus de rechtbank.

Tegen de oud-politicus was drie jaar geëist. Dat vond de rechtbank te hoog, onder meer omdat de rechtszaak lang heeft geduurd.

S. was zelf niet aanwezig bij de zitting en heeft ook geen verweer gevoerd, omdat hij 'vermist' is. Het is niet bekend waar hij is, licht een rechtbankwoordvoerder toe. Hij is daarom bij verstek veroordeeld. Mocht hij weer opduiken, dan gaat hij alsnog de cel in.