Obama: VS blijven land met AAA-status

De Verenigde Staten blijven een land met een AAA-status, zoals het altijd is geweest. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag. Hij toonde zich ongevoelig voor de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Obama probeerde investeerders en de Amerikaanse bevolking gerust te stellen door in zijn toespraak te zeggen dat de leiders van het land slechts 'hun gezond verstand moeten gebruiken' en compromissen moeten sluiten om de schuldencrisis de baas te worden. Hij zei voorts geen kredietbeoordelaar nodig te hebben om vast te stellen dat het Amerikaanse politieke systeem gebreken vertoont.

Obama sprak de hoop uit dat het Congres zich door de beslissing van S&P bewust wordt van het belang snel iets te doen aan de schuldenproblematiek. Hij herhaalde zijn oproep aan het Congres om in september werk te maken van het scheppen van nieuwe banen en de gevolgen van de haperende economie voor Amerikanen te verzachten.

De Amerikaanse president zei voorts dat de financiële markten 'nog altijd geloven dat onze kredietstatus triple-A is'. "Wat een bureau ook mag zeggen, wij zijn altijd een land met een AAA-status geweest en dat zullen we blijven", aldus de president.

Ondanks de toespraak van Obama daalden de beurskoersen maandag fors. De Dow Jones Index sloot de handelsdag af met een verlies van 633 punten op 10.811 punten. De Nasdaq noteerde een verlies van 6,7 procent.


Obama: VS blijven land met AAA-status (Foto: Novum)