Opnieuw onrustig in Londen

In de straten van Noord-Londen was het in de nacht van zondag op maandag opnieuw onrustig, een dag na hevige rellen in de wijk Tottenham. Deze keer ging het om Enfield, een district acht kilometer ten noorden van Tottenham. Zender Sky News meldde dat honderden jongeren rotzooi trapten op straat. Ook in andere delen van Londen was er sprake van onlusten, zoals in het winkelgebied rond Oxford Circus en in Brixton, in het zuiden van de stad.

Op televisiebeelden waren ingeslagen winkelpuien te zien, terwijl de oproerpolitie en agenten te paard in de straten patrouilleerden. Relschoppers plunderden winkels, vielen agenten aan en staken voertuigen in brand. De politie zei 'geschokt' te zijn door het geweld waarmee ze geconfronteerd werd en heeft een diepgaand onderzoek ingesteld.

In de Zuid-Londense wijk Brixton sloegen jongeren zondagnacht ruiten in, vielen een politieauto aan, staken vuilnisbakken in brand en sloegen aan het plunderen. Ze stalen computerspelletjes, sportkleding en andere goederen uit winkels waarvan ze eerst de ruiten hadden ingeslagen.

In Tottenham was het zondagnacht wel rustig. De politie had extra agenten ingezet om een herhaling van de rellen van zaterdagnacht te voorkomen. Een vreedzaam protest tegen de dood van een 29-jarige man door een politieagent ontaardde toen in chaos. Diverse gebouwen en een dubbeldekkerbus werden in brand gestoken, terwijl politieauto's en een winkelcentrum werden vernield.

In het weekeinde liepen 35 agenten verwondingen op. Er werden ten minste 160 arrestaties verricht. De Londense brandweer meldde 49 branden in Tottenham.

Premier David Cameron liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat de onlusten volledig 'onacceptabel' zijn. "We willen benadrukken dat de verantwoordelijken voor het geweld en de plunderingen de consequenties van hun acties zullen ondervinden." Cameron liet weten trots te zijn op de wijze waarop de politie de relschoppers tegemoet trad.

Op sociale netwerksites gonsde het van de geruchten van nieuwe rellen in andere delen van de stad, maar de politie waarschuwde dat niet alle berichten voor waar moeten worden aangenomen.

De onrust in de stad werpt een schaduw over de organisatie van de Olympische Spelen, die volgend jaar in de Britse hoofdstad worden gehouden. Burgemeester Boris Johnson trachtte zorgen over de veiligheid rond de Spelen weg te nemen, maar slaagde daar niet volledig in. Critici stelden dat de onrust wordt veroorzaakt door de grote bezuinigingen in de openbare sector en daarmee gepaard gaande economische onzekerheid. In dit scenario vormen de rellen geen incident, maar ligt het in de verwachting dat ze vaker zullen voorkomen.

Tottenham kent een lange geschiedenis van onrust. De wijk was in 1985 het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren, de zogeheten Broadwater Farm-rellen. De rellen legden de spanning tussen de Londense politie en de zwarte gemeenschap bloot. Sinds die tijd is de relatie tussen de bewoners van de wijk en de politie enigszins verbeterd, maar nog steeds heerst er veel wantrouwen.


Opnieuw onrustig in Noord-Londen (Foto: Novum)