Fokker schendt handelsembargo Iran

Fokker Services heeft jarenlang het handelsembargo met Iran geschonden. Het dochterbedrijf van het Nederlandse Stork/Fokker kan daarvoor een boete van vele miljoenen euro's krijgen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft in De Telegraaf toe dat er een fout is gemaakt. Over de gevolgen wordt nog gesproken.

Het bedrijf zegt zelf bij de Amerikaanse autoriteiten aan de bel te hebben getrokken. De fout kwam vorig jaar aan het licht bij een interne controle. Medewerkers zouden niet op de hoogte zijn geweest van aangescherpte regels van het embargo.

Fokker Services onderhoudt Fokker-vliegtuigen in Iran en gebruikt daarvoor Amerikaanse onderdelen. Door de veranderde embargoregels mag niet meer dan tien procent aan Amerikaanse onderdelen worden gebruikt. Het bedrijf zit daar overheen.

Volgens de woordvoerder wordt in goede sfeer overlegd met de Amerikaanse autoriteiten over de gevolgen van de vergissing. Vorige week werd nog bekend dat de ING-bank voor schending van hetzelfde embargo honderden miljoenen euro's boete wacht.