Piloot onwetend over hoeveelheid brandstof

Een 53-jarige piloot is vrijdag door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) op zijn vingers getikt omdat hij niet wist hoeveel brandstof hij bij zich had. Het gebrek aan kennis van de piloot kwam aan het licht bij een controle van het korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de IVW op de vluchtvoorbereiding op vijf luchthavens in Nederland.

In totaal werden dertien controles uitgevoerd. Het cockpitpersoneel werd ook onderworpen aan een alcoholcontrole. Geen van hen bleek te veel te hebben gedronken. De 53-jarige piloot mocht, nadat de IVW hem een maatregel had opgelegd en wat aanpassingen waren doorgevoerd, toch opstijgen.

De controles vonden plaats op de luchthavens van Texel, Ameland, Teuge, Budel en Bosschenhoofd, de vijf belangrijkste luchthavens voor de kleine luchtvaart. Op de luchthavens is geen luchtverkeersleiding aanwezig.

De controles vonden plaats omdat het KLPD en IVW vermoeden dat de vluchtvoorbereiding niet altijd optimaal is. Ze baseren dit op het aantal luchtruimteschendingen, waarvan sprake is als een vlieger zonder toestemming een gecontroleerd deel van het luchtruim binnenvliegt. In 2009 en 2010 kreeg de IVW per jaar ongeveer 270 meldingen van dergelijke schendingen binnen.