'Enkelband na celstraf voor overvallers'

Overvallers moeten nadat ze hun celstraf hebben uitgezeten nog twee jaar een enkelband dragen waarmee ze onder elektronisch toezicht staan. Dat is een plan van een speciaal overvallenteam van politie, justitie, gemeenten en bedrijfsleven, meldt het televisieprogramma EenVandaag woensdag. Het plan moet het aantal overvallen in Nederland helpen terugdringen.

Korpschef Frans Heeres, die namens de politie in het team zit, zegt dat drastische maatregelen nodig zijn, omdat 80 procent van de overvallers in herhaling valt. Overvallers die gepakt en berecht worden, moeten volgens Heeres voortaan altijd een elektronische enkelband krijgen en langdurig onder toezicht komen. "Als iemand zich dan netjes gedraagt is er niks aan de hand. Maar als de dader weer op de plek van de overval komt, heeft hij wat uit te leggen aan de politie."

Het speciale team werd eind 2009 opgericht om een einde te maken aan de golf van overvallen die Nederland de afgelopen jaren teisterde. Sinds 2009 neemt het aantal overvallen af. In 2010 bedroeg het aantal overvallen 2572, tegenover 2898 het jaar daarvoor, een daling van 11 procent.

Dit jaar lijkt de dalende trend zich voort te zetten. Tot en met juli waren er 16 procent minder overvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor 2014 moet van het kabinet het aantal overvallen echter 30 procent lager liggen dan in 2008.

Opmerkelijk is wel de plotselinge toename van het aantal overvallen op juweliers de afgelopen maanden met 61 procent. Ook zijn er meer overvallen op horecabedrijven (40 procent) en woningen (9 procent). Bij supermarkten nam het aantal overvallen echter af met 39 procent, bij transportbedrijven met 25 procent, bij tabakszaken met 19 procent en bij slijterijen met 54 procent.

Het aantal overvallers dat wordt gepakt is gestegen van een op de vijf naar een op de vier. Het aantal arrestaties vindt het speciale team nog te weinig.