Gemeenten willen zelf bepalen of megastal kan

Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of ze megastallen binnen hun grenzen toestaan of niet. Landelijke regels voor de maximale grootte van stallen zijn onnodig en onwenselijk, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een visie die woensdag aan commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders is voorgelegd. Hij leidt de dialoog over megastallen.

De dialoog moet zich volgens de VNG niet alleen tot megastallen beperken. Zo zou mee moeten worden gewogen hoe dierziekten kunnen worden voorkomen en wat megastallen voor effect hebben op de kwaliteit van de omgeving.

Verder is er volgens de vereniging sprake van een dilemma: het tegengaan van schaalvergroting kan ervoor zorgen dat familiebedrijven verdwijnen, terwijl die juist belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het platteland. Volgende week vrijdag praten zeven gemeentebestuurders met Alders over hun visie op megastallen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) gaf in mei de aftrap voor de 'nationale dialoog' over megastallen. Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bleek dat 49 procent megastallen afwijst of hiertoe neigt en 42 procent instemt of daartoe neigt.

De dialoog moet uitmonden in een rapport dat commissaris van de koningin Alders in september hoopt te presenteren. Het rapport wordt meegenomen in de visie van Bleker op de veehouderij, die in oktober klaar moet zijn.