Merkel wil sterke man om euro te beschermen

De eurozone moet één duidelijke leider krijgen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hier nu voorstander van zijn. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard op basis van bronnen binnen de Europese Raad. Beoogd 'mister euro' is voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

De Franse president Nicholas Sarkozy kwam al in 2008 met plannen voor een euroregering. Angela Merkel hield dit tot nu toe tegen uit vrees voor verdeeldheid tussen de eurolanden.

De Griekse crisis heeft Merkel er nu van overtuigd dat er een sterke man moet komen. De verdeeldheid over de oplossing van de crisis zorgde voor onrust op de financiële markten waardoor de euro aan het wankelen werd gebracht. Een sterke man moet dat in de toekomst voorkomen. Zowel Merkel en Sarkozy als de Europese Commissie werken momenteel voorstellen uit voor een eenduidig leiderschap van de monetaire unie.

De president van de Eurogroep, waarin de lidstaten van de Eurozone hun fiscale- en economisch beleid coördineren, Jean-Claude Juncker, heeft tegenover de Franse krant Le Figaro gezegd dat Herman van Rompuy 'de logische en natuurlijke keuze' is om mister euro te worden. Van Rompuy weigert tegenover De Standaard commentaar te geven op zijn vermeende kandidaatschap.


Merkel wil sterke man om euro te beschermen (Foto: Novum)