Bommelding in Oslo door deelnemer Nederlandse rally

De apart uitgedoste auto van een deelnemer van een door Nederlanders georganiseerde rally heeft zaterdag in Oslo voor opschudding gezorgd. Een compressor op het dak werd voor een bom aangezien, meldt de organisatie van de Carbage Run. Dat is een puzzelrally met 250 goedkope auto's van Nederland naar Noorwegen. De politie zette de omgeving in een straal van 200 meter om de auto van de Belgische deelnemer Jan van Eynde af. Ook werd een robot klaargemaakt om de auto in een parkeergarage te onderzoeken, maar al snel werd de actie afgebroken. De politie liet de geschrokken eigenaar opdraven, die duidelijk maakte dat er geen dreiging was.

De hulpdiensten in Noorwegen zijn extra alert doordat Anders Behring Breivik vorige week vrijdag 77 mensen doodde. Hij beweert dat er meer cellen actief zijn.

De compressor zag er in combinatie met de nodige bedrading en een pamflet met condoleances aan het Noorse volk verdacht uit. De organisatie legt op haar website uit dat meer teams een compressor gebruiken zodat ze harder kunnen toeteren.

Van Eynde heeft spijt dat zijn auto tot een bomalarm heeft geleid. De organisatie benadrukt dat alle teams op het hart was gedrukt zich in Noorwegen bescheiden te gedragen. De deelnemers aan de vaak vrolijk aangeklede auto's hadden besloten de omgeving van het eiland Utøya te mijden, maar door een omleiding kwamen ze hier toch in de buurt. De rally vertrok maandag in Hardenberg en finishte zondag in Oslo.