Noorse pers eerder ter plaatse dan politie

Een cameraman van de Noorse omroep NRK heeft zonder het zelf te weten Anders Behring Breivik op film vastgelegd tijdens zijn slachtpartij. Dat zei hij woensdag.

Marius Arnesen zat in een helikopter die boven het eiland Utøya hing. Volgens Arnesen had hij geen idee van de omvang van de ramp toen hij zijn beelden schoot. "We cirkelden boven het eiland en maakten er beelden van. Het leek leeg te zijn, dus in eerste instantie dacht ik dat de politie het eiland had ontruimd. Toen zagen we mensen zwemmen en in het water drijven. Op dat moment begonnen we ons langzaam te realiseren wat er plaatsgreep."

Arnesen zoomde met zijn camera in op een deel van het eiland waar mensen het water in vluchtten. "Het is enorm lastig om een camera stil te houden en het beeld goed te krijgen. Dus ik zoomde in en probeerde het drie seconden stil te houden." Op de beelden was een man in donkere kleding te zien, omringd door lichamen.

De helikopter moest op een zeker moment terug om bij te tanken en Arnesen wist nog steeds niet wat hij precies had gefilmd. Pas de volgende ochtend, toen de beelden frame per frame werden bekeken, werd duidelijk dat Arnesen videobeelden had gemaakt van Breivik. "Ik kreeg een telefoontje en er werd gezegd: 'Ik wil je even laten weten dat je de moordenaar hebt gefilmd'", aldus Arnesen.

Het feit dat de helikopter van NRK eerder bij het eiland was dan de politie heeft geleid tot kritiek op de politie. Nabestaanden van de slachtoffers vragen zich bovendien af of de helikopter van NRK mensen niet in groter gevaar heeft gebracht.

Marianne Bremnes, wier 16-jarige dochter Julie zich probeerde schuil te houden op het eiland, zei dat haar dochter uit haar schuilplaats kwam en met haar roze jas zwaaide, omdat ze dacht dat de helikopter haar kwam redden. "Als ze op de verkeerde plek was geweest, zou ze zijn vermoord, omdat de politie nog niet was gearriveerd en de schutter nog niet was gearresteerd", zei Bremnes in een telefoongesprek. "In mijn optiek had de pers moeten wegblijven totdat de politie zou zijn gearriveerd. (...) Er zouden ethische richtlijnen moeten zijn voor de manier waarop ze werken, hoewel ik begrijp dat de pers een belangrijke rol speelt."