Jeugdbende Diamantbuurt geabonneerd op cel

De politie heeft de afgelopen twee jaar 59 leden van de jeugdbende die de Amsterdamse Diamantbuurt terroriseert in totaal 263 keer aangehouden. Leden van de zogenoemde Van Wougroep zijn opgeteld veroordeeld tot ongeveer tienduizend dagen gevangenis. Dat antwoordt burgemeester Eberhard van der Laan op raadsvragen.

De buurt in stadsdeel Zuid wordt al sinds zeker 2004 geteisterd door vervelende en criminele jongeren. In maart 2009 werd formeel vastgesteld dat het een criminele groep betreft. Ze maakten zich schuldig aan gewelddadige straatroof, diefstal, drugshandel, intimidatie, inbraak en overvallen, steeds vaker ook buiten Amsterdam.

De VVD in de gemeenteraad had vragen gesteld over een artikel in Het Parool van 7 mei, waarin politiecommissaris Leen Schaap felle kritiek levert op het gebrek aan daadkracht van de overheid in de Diamantbuurt. Hij stelt dat twee beruchte broers, Abdelmagid en Mustafa el J., zich daardoor van hangjongeren tot gewelddadige criminelen konden ontwikkelen.

Waarschuwingen van onder anderen Schaap zouden jarenlang zijn genegeerd door het stadsbestuur. De buurt heeft zeker tien zware criminelen voortgebracht, schrijft de burgemeester. "Achteraf gezien is de aanpak inderdaad niet op alle fronten geslaagd, gezien het feit dat een aantal jongeren is doorgegroeid naar serieuze criminaliteit." Wel zaten alle partijen erbovenop, aldus Van der Laan.

Eind vorig jaar bleek dat de problemen rondom de groep nog steeds groot zijn en de bende harder moet worden aangepakt. Inmiddels zitten veertien leden van de Van Wougroep vast. Een van de twee broers El J. heeft tien jaar cel gekregen. Het doel is om de twee broers na hun gevangenstraf niet terug te laten keren naar de Diamantbuurt.

Van der Laan wil de familie El J. haar huis uitzetten. De rechter moet dat nog beoordelen. De broers staan in de zogeheten top 600 van criminele veelplegers die de autoriteiten van de straat wil houden.

Het stadsdeel gaat zo snel mogelijk camera's plaatsen in de Diamantbuurt.