Breivik vier weken volledig afgezonderd

Anders Behring Breivik, de verdachte van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utøya, moet vier weken in afzondering blijven. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Breiviks verklaring over 'nog twee cellen in onze organisatie' moet worden onderzocht en over acht weken moet hij opnieuw voorkomen.

Breivik werd maandag achter gesloten deuren voorgeleid. De verdachte zelf had verzocht om een openbare zitting, om het publiek te kunnen uitleggen hoe hij tot zijn daden is gekomen. Rechter Kim Heger besloot echter daar niet in mee te gaan, omdat een openbare zitting in aanwezigheid van de verdachte kon leiden tot een 'lastige situatie met betrekking tot onderzoek en veiligheid'.

De zitting was na ruim een half uur voorbij. Volgens de rechter verklaarde Breivik onschuldig te zijn. Hij wilde niet zoveel mogelijk mensen dood maken, maar Europa met een krachtig signaal wakker schudden, aldus de rechter.

Breivik heeft bekend dat hij vrijdag een autobom tot ontploffing heeft gebracht in het centrum van Oslo en een bloedbad heeft aangericht in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben gepleegd. Het dodental van de aanslagen staat op 93, maar de politie liet maandag weten dat dit aantal naar beneden wordt bijgesteld.


Breivik vier weken volledig afgezonderd (Foto: Novum)