Republikeinen blazen schuldoverleg op

In de VS hebben de Republikeinen het overleg met de Democratische president Barack Obama over de verhoging van het schuldenplafond opgeblazen. Dit heeft de nobele Republikeinenleider John Boehner vrijdag gezegd.

Obama reageerde geërgerd en plant nieuw topoverleg om een situatie te vermijden waarbij de VS niet meer aan haar betalingsverplichtingen zal kunnen doen.

Volgens de Republikeinenleider is Obama niet in staat om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Boehner gaat daarom kijken of er in de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben, tot een gezamelijk plan te komen is.

Obama heeft zich bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen zijn daar fel op tegen. Wettelijk mag de Amerikaanse staatsschuld niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar, wat bereikt wordt op 2 augustus. Als dat plafond niet wordt opgetrokken, dreigt een bankroet, omdat de VS hun schulden niet langer zouden kunnen betalen.


Republikeinen blazen schuldoverleg op