'Rutte loog over vastlopen formatie Paars Plus'

Een van de redenen die premier en VVD-leider Mark Rutte opgaf voor het vastlopen van de formatie van Paars Plus klopt niet. Rutte beweerde dat met de PvdA niet te praten viel over een hervorming van het ontslagrecht en de WW, maar er werd wel degelijk gewerkt aan voorstellen hierover, meldt NRC Handelsblad op basis van interne stukken en gesprekken met betrokkenen die anoniem willen blijven.

Rutte lijkt de onderhandelingen zelf te hebben ondermijnd door koppig vast te houden aan bepaalde eisen die voor GroenLinks, PvdA en D66 onbespreekbaar waren. De VVD vreesde dat de kiezers de partij de rug dreigden toe te keren, omdat zij een rechtse coalitie wilden.

In een laatste poging de onderhandelingen vlot te trekken deden D66 en GroenLinks het voorstel voor een radicale wijziging van het belastingstelsel. Dat voorstel werd besproken, maar niet uitgewerkt.

De VVD en PvdA schrokken terug. Volgens hen was er geen geld om de negatieve effecten van een grote verandering op te vangen. GroenLinks en D66 denken achteraf echter dat met wat meer dapperheid bij de PvdA en vooral VVD'er Rutte, de partijen er zeker uit hadden kunnen komen.

Nadat de onderhandelingen over Paars Plus vastliepen, kwam de VVD er wel uit met CDA en gedoogpartner PVV. De VVD had aanvankelijk nog gedacht meer punten van het eigen verkiezingsprogramma binnen te kunnen halen bij de onderhandelingen met deze partijen, maar dat bleek tegen te vallen.

Toch zijn VVD'ers nog steeds tevreden met hun keus, zo stelt de krant. De VVD wordt door de huidige gedoogconstructie beschermd tegen aanvallen van CDA en PVV en de daarvoor benodigde compromissen zouden makkelijker te verdedigen zijn tegenover de oppositie die bestaat uit een bestuurlijk denkende PvdA en de 'nette' mensen van D66 en GroenLinks. Daarbij heeft de VVD naar de kiezers geluisterd, zo is het idee bij deze partij.


'Rutte loog over vastlopen formatie Paars Plus' (Foto: Novum)