'Noorse schutter roemde Wilders'

De dader van de aanslagen in Noorwegen, die vrijdag het leven kostten aan zeker 91 mensen, heeft eerder in reacties op internet Geert Wilders geprezen. Hij noemde eind 2009 op een Zweedse nieuwssite partijen als de PVV van Wilders de 'echte conservatieven' die de toekomst hebben in het politieke landschap.

De traditionele conservatieven, zoals de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië, zouden zich in een identiteitscrisis bevinden. "Ze weten dat ze als fascisten, racisten en populisten zullen worden betiteld als ze de multiculturele samenleving verwerpen. Dat is een prijs die ze op dit moment niet bereid zijn te betalen."

Of de reacties op het nieuwsblog Document.no echt van de verdachte zijn is nog niet bekend. De politie heeft de naam van de 32-jarige Noor nog niet bekendgemaakt, maar Noorse media claimen te weten wie het is. Op internet zijn inmiddels ook foto's verschenen van de veronderstelde verdachte: een blonde man met blauwe ogen.

Wilders laat in een reactie weten afstand te nemen van 'alles waar die man voor staat en heeft gedaan'. "De dader is een gewelddadige, zieke psychopaat."


'Noorse schutter roemde Wilders' (Foto: Novum)