[Tour] Uitslag negentiende etappe

Pierre Rolland heeft de laatste bergetappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman kwam op de Alpe D'Huez solo aan de meet en liet Samuel Sánchez en Alberto Contador achter zich. De nieuwe geletruidrager is Andy Schleck, die Thomas Voeckler na bijna twee weken van de leidende positie reed. De Tour is echter nog niet beslist, want de betere tijdrijder Cadel Evans hoeft slechts een minuut goed te maken op Schleck.

Er was weer vroeg actie in de koers. Nadat een groepje van veertien, met Johnny Hoogerland, was weggereden koos Alberto Contador al op de Col du Télégraphe voor de aanval. Alleen Cadel Evans, Andy Schleck en Thomas Voeckler konden zijn aanval beantwoorden. Ze wisten een minuut te nemen, toen plots Evans moest de twee laten gaan door materiaalproblemen en geletruidrager Voeckler kon het tempo niet aan.

Bovenop de Télégraphe had Voeckler een achterstand van een halve minuut, terwijl het peloton, met Evans op 1:45 zat. Op de Galibier verloor de Fransman stilaan meer tijd en werd uiteindelijk opgeslokt door het peloton waar BMC-renner Evans het tempo bepaalde. Op het moment dat Samuel Sánchez en Evans uit de groep weggsprongen moet Voeckler eindelijk lossen en zag na bijna twee weken geel zijn droom in duigen vallen.

Op de top van de Galibier was Sánchez al genaderd tot 35 seconden, terwijl Evans daar 10 seconden achter zat. In de afdaling wist Sánchez aan te sluiten bij de kopgroep, waar naast Contador en Andy Schleck ook nog Rui Costa en Christophe Riblon in zaten. In de afdaling naar de Alpe d'Huez toe wist ook een grote groep met onder andere Evans, Frank Schleck, Damiano Cunego en ook weer Thomas Voeckler aan te sluiten.

Bij de voet van de Alp gingen Evans en Bauke Mollema als eerste aanvallen uit de favorietengroep. Het was Contador die daarna de aanval overnam en al rap een minuut voorsprong had op de groep met de Schleckjes, waaruit ook Sánchez was ontsnapt.

De al eerder ontsnapte Pierre Rolland en Sánchez lieten Contador niet ver gaan. De twee bleven binnen de twintig seconden van Contador, terwijl ook de achterstand van de groep Schleck/Evens gelijk was op vier kilometer van de streep. Langzaamaan kreeg Contador het moeilijker en hij werd op 2,5 kilometer van de streep gegrepen door Sánchez en Rolland. De laatste ging er vervolgens direct vandoor en hield zijn voorsprong tot aan de meet. Hiervoor zorgde hij voor de eerste Franse ritzege van de Tour. Sánchez werd op veertien seconden tweede en Contador op 22 seconden derde.

In de achtergrond viel Evans aan, die alleen A. Schleck meekreeg Ze wisten elkaar echter niet te lossen en kwamen samen over de meet. De nieuwe leider van het klassement Andy Schleck heeft morgen een kleine minuut voorsprong in de tijdrit op Cadel Evans, die een veel betere tijdrit heeft. Het blijft dus spannend in de Tour.

Uitslag negentiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Pierre Roland Fra Europcar 3:13,25
2 Samuel Sanchez Spa Euskaltel + 0,13
3 Alberto Contador Spa Saxo Bank + 0,22
4 Peter Velits Slw HTC-Highroad + 0,56
5 Cadel Evans Aus BMC z.t.
6 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil z.t.
7 Damiano Cunego Ita Lampre z.t.
8 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Ryder Hesjedal Can Garmin + 1,14


Klassement na negentiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Andy Schleck Lux Leopard-Trek 82:48,43
2 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 0,53
3 Cadel Evans Aus BMC + 0,57
4 Thomas Voeckler Fra Europcar + 2,10
5 Damiano Cunego Ita Lampre + 3,31
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank + 3,55
7 Samuel Sanchez Spa Euskaltel + 4,22
8 Ivan Basso Ita Liquigas + 4,40
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo + 7,11
10 Pierre Rolland Fra Europcar + 8,57