Meer slachtoffers geweld vragen schadevergoeding

Steeds meer slachtoffers van een geweldmisdrijf vragen een schadevergoeding aan voor fysiek of psychisch leed. Dat blijkt uit cijfers van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Vorig jaar meldde een recordaantal van 9192 slachtoffers zich bij het fonds, bijna tien procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om slachtoffers van diefstal met geweld, verkrachting, mishandeling of aanranding. In totaal werd aan ruim 4300 mensen een uitkering toegekend.

Het totale uitkeringsbedrag is lager dan dat van eerdere jaren. De slachtoffers ontvingen vorig jaar in totaal ruim 10,7 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat nog 13,4 miljoen euro en in 2008 12,5 miljoen. Van de 10,7 miljoen werd zo'n 7,6 miljoen uitgekeerd voor immateriële schade en ruim drie miljoen aan materiële schade. Gemiddeld kregen de slachtoffers ongeveer 2300 euro.

Vorig jaar meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar het schadefonds onder valt, nog dat het fonds weinig populair is. Slechts een klein deel van de slachtoffers van geweldsmisdrijven klopt aan bij het fonds voor een financiële tegemoetkoming van de overheid.