Werkstraffen voor Alphen-dreigementen

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag werkstraffen opgelegd aan mensen die hebben gedreigd met een herhaling van het bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Een 29-jarige man die op 11 april, twee dagen na de schietpartij, bij een Albert Heijn in Leiden verkondigde dat daar hetzelfde zou gebeuren als in Alphen, kreeg een werkstraf van 120 uur.

Een Alphenaar van 39 die de politie belde, met een herhaling van de schietpartij dreigde en bij zijn aanhouding twee agenten verwondde, kreeg een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Een 40-jarige Rotterdammer die medewerkers van de rechtbank in zijn woonplaats had bedreigd, kreeg 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Twee andere zaken zijn aangehouden, waaronder de zaak van een Amsterdammer die vijf dagen na de schietpartij onrust zaaide door in soortgelijke kleding als dader Tristan van der Vlis het Alphense winkelcentrum De Ridderhof binnen te lopen en winkelpersoneel te bedreigen. Zijn psychische gezondheid wordt onderzocht.

Vorige maand werden ook al vijf mensen veroordeeld voor dreigementen die verband hielden met de schietpartij in De Ridderhof, waarbij zeven mensen omkwamen, inclusief Van der Vlis. Een 40-jarige Katwijker kreeg drie maanden cel. Een 17-jarige Rotterdammer kreeg twaalf dagen cel voor een dreigtweet.