EU keurt bouwplannen Israël af

De Europese Unie heeft dinsdag zijn afkeuring uitgesproken over Israëlische plannen voor de bouw van 336 woningen in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De nederzettingen zijn illegaal onder internationale wetgeving en vormen een obstakel in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen, aldus de Unie.

Israël besloot maandag tot een aanbestedingsprocedure voor de bouw van 336 appartementen in de nederzettingen Karnei Shomron en Betar Illit.

De bouw op bezet gebied zorgt echter voor wrevel bij de andere partij. In september vorig jaar liepen de vredesgesprekken met de Palestijnen vast op de weigering van Israël een moratorium op nieuwbouw te verlengen. Om die reden raadt de EU Israël dan ook af door te gaan met de bouw van de nieuwe appartementen.

In een eigen verklaring liet ook Groot-Brittannië zich kritisch uit over de Israëlische werkwijze. "Ik ben zwaar teleurgesteld door het nieuws dat het Israëlische ministerie van woningbouw meer dan driehonderd bouwopdrachten heeft aangekondigd in nederzettingen op de Westoever", zei de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague. "Dergelijke aankondigingen die de illegale nederzettingen op de Westoever uitbreiden vormen nieuwe obstakels op het moeilijke pad richting vrede. Wat nodig is, is een rappe terugkeer naar de onderhandelingstafel voor een tweestatenoplossing."