Knapen niet tevreden met opbrengst hulpactie Afrika

De hulpactie voor Afrika brengt minder op dan gehoopt. In een week tijd is op giro 555 nog maar twee miljoen euro gestort om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden. Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) roept in het AD op meer te doneren.

"We kunnen niet de andere kant opkijken nu zoveel mensen met de dood worden bedreigd", zegt Knapen. Het ergste moet volgens hem nog komen. "We kunnen in Nederland niet onverschillig zijn voor wat er in de wereld gebeurt. Er moet nú hulp komen."

Hij vreest dat de actie door de vakantie langzaam op gang komt. Knapen vertrekt dinsdag naar Kenia voor een bezoek aan het vluchtelingenkamp Dadaab. De droogte in de Hoorn van Afrika is de ergste in zestig jaar, meldde het ministerie van Knapen zondag.

Het getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Sudan. Volgens de VN zijn meer dan elf miljoen mensen getroffen en zoeken dagelijks duizenden Somaliërs hun toevlucht in Kenia.

Knapen is overigens niet van plan de opbrengst van de inzamelactie te verdubbelen. Hij wijst erop dat bovenop de structurele bijdragen die het gebied krijgt al vijftien miljoen euro noodhulp is gegeven.