'Carmageddon' in LA: groot stuk snelweg dicht

Wegens wegwerkzaamheden is een belangrijke verkeersader in Californië over een afstand van zestien kilometer voor 53 uur afgesloten. Op Twitter waarschuwden mensen al gekscherend voor 'carmageddon'. De grootste vraag is of het van auto's afhankelijke Zuid-Californië in staat is een weekeinde af te zien van zijn verslaving.

Duizenden artsen en verpleegkundigen moeten komend weekeinde in ziekenhuizen overnachten, er zal een centrum voor noodhulp worden ingericht en inwoners van het zuiden van Californië wordt dringend geadviseerd thuis te blijven en voedsel in te slaan.

De Interstate 405 verbindt het gebied ten noorden en ten zuiden van de Santa Monica Mountains met elkaar en er wordt alom gevreesd voor chaos op de andere wegen in Zuid-Californië. Doorgaans maken in een weekeinde in juli zo'n half miljoen auto's gebruik van de snelweg.

Er bestaan ook reële zorgen over de openbare veiligheid. Landingsplatformen voor helikopters zijn beschikbaar gesteld voor reddingshelikopters en er is extra brandweer- en paramedisch personeel ingezet.

Het UCLA Health System heeft extra orders geplaatst voor medische voorraden en voedsel en maakt 5200 lunchpakketten klaar voor het personeel. "Je kunt geen risico nemen als het gaat om de veiligheid en gezondheid van patiënten", aldus dokter Wally Ghurabi van het medisch centrum Santa Monica-UCLA.

"Het beste wat je kan doen is thuisblijven, ga niet de weg op als het niet nodig is", waarschuwde Michael Miles, van het Californische departement voor vervoer, eerder deze week. "Wees voorbereid en doe wat je zou doen als er sprake zou zijn van een ramp."

De afsluiting van de weg is noodzakelijk om de vijftig jaar oude Mulholland-brug te vervangen en zo het wegdek daar te verbreden. Automobilisten grapten al langer dat 405, het nummer van de snelweg, in feite een afkorting is voor 'verkeer dat niet sneller dan 4 of 5 kilometer per uur rijdt'. Sinds vorige maand stonden er matrixborden langs de snelweg om automobilisten voor het onheil te waarschuwen.

Vrijdagavond werd begonnen met het afsluiten van de in- en uitvoegstroken. Het doorgaans drukke spitsuur in de avond viel mee.

Veel bedrijven maken dankbaar gebruik van de situatie. Een helikopterbedrijf biedt vluchten naar het centrum en de luchthaven van Los Angeles aan voor honderdvijftig dollar en veel hotels, restaurants en bioscopen geven dit weekeinde fikse kortingen. Een fitnessinstructeur geeft lessen 'carmageddon-yoga' voor gestresste automobilisten en een bekende dermatoloog geeft 25 procent korting op botox-injecties. "In plaats van vast te zitten op de snelweg en niets te kunnen doen, kun je ook bij mij komen en mooier worden", aldus Arnold Klein, eens de dermatoloog van wijlen Michael Jackson. Anderen nemen de gelegenheid te baat om grote fietstochten en buurtfeesten te organiseren.


'Carmageddon' in LA: groot stuk snelweg dicht (Foto: Novum)