Bleker: tien procent zeereservaten in Noordzee

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) wil van tien tot vijftien procent van de Noordzee zeereservaten maken. Het gaat hierbij om de Klaverbank, Doggersbank en het Friese Front. In deze reservaten mag niet worden gevist, zei hij vrijdagavond in het televisieprogramma Uitgesproken Vara.

In de drie Natura2000-gebieden mag nu nog wel onder voorwaarden worden gevist. Volgens Bleker moet met de zeeën echter duurzaam worden omgegaan. Hij kan zich vinden in de analyse van eurocommissaris Maria Damanaki, die eerder deze week de alarmklok luidde over de Europese visserij. De eurocommissaris stelde dat er een einde moet komen aan de overbevissing, omdat anders geen vis meer overblijft.

De staatssecretaris stelt dat er uiteindelijk een gezond en zichzelf in stand houdend ecosysteem moet zijn. "Als je kijkt hoe groot de Noordzee is, dan mag je wel tien of vijftien procent van de Noordzeegebieden aanwijzen waar de natuur even helemaal zijn gang kan gaan", aldus Bleker. Het aanwijzen van gebieden in de Noordzee zou momenteel wachten op een procedure in de Tweede Kamer.

Bleker wil ook dat de visquota worden bijgesteld. Hij heeft ze liever te krap dan dat er te veel mag worden gevist, zegt hij. Ook moet bijvangst worden voorkomen, het liefst met behulp van moderne vistechnieken als elektronisch vissen, zegt hij. Desnoods komt er cameratoezicht op de vissersschepen. "Het moet echt worden opgelost, dat probleem van die gigantische bijvangsten.


Bleker: tien procent zeereservaten in Noordzee (Foto: Novum)