Pedoclub: verbod verandert weinig

Het verbieden van pedovereniging Martijn haalt weinig uit. "We blijven wie we zijn", zegt bestuurslid Marthijn Uittenbogaard in dagblad Metro. "We zullen nog steeds bij elkaar komen als we daar zin in hebben." De Tweede Kamer debatteert na het zomerreces over een verbod van de vereniging.

Het Openbaar Ministerie concludeerde onlangs dat er geen gronden zijn voor een verbod, omdat de gedragingen en veroordelingen van enkele leden niet aan de organisatie toe te schrijven zijn. Zo'n 41.000 mensen ondertekenden een burgerinitiatief om het onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten. CDA, PvdA en Geert Wilders (PVV) zijn het niet met de beslissing van het OM eens.

Volgens hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle van Erasmus Universiteit Rotterdam is de vereniging Martijn achterhaald en is de roep om een verbod dan ook overbodig. Van de 650 leden van weleer zijn er nog slechts 80 over.

"Het draagt bij aan de heksenjacht op pedoseksuelen, die er alleen maar voor zorgt dat ze zich niet laten behandelen, maar dat ze ondergronds gaan", stelt van Marle.