'Jonge vrouwen minder gewillig dan vroeger'

Vroeger, toen de lucht nog schoon was en de seks nog smerig. Het lijkt erop dat dit gezegde op waarheid berust. Volgens een onderzoek van een Amerikaanse schrijfster zouden jonge vrouwen tegenwoordig minder geil zijn dan vroeger.

Ene Erica Jong stuitte op deze schokkende conclusie tijdens onderzoek wegens een nieuw boek. Ze concludeerde dat erotische verhalen vroeger veel meer vunzige taal bevatten dan tegenwoordig. Het wordt zelfs nog erger: vrouwen van rond de dertig brengen seks steeds vaker in verband met trouwen en het moederschap, zo schreef zij in The New York Times.

Hoewel het moeilijk te verklaren valt, heeft de 69-jarige Jong wel een vermoeden. "Dochters willen nooit zoals hun moeders worden", denkt ze. De relatie met haar dochter Molly wordt door de schrijfster als voorbeeld gebruikt om haar bevindingen te staven. "Dames van mijn generatie streefden naar seksuele vrijheid, terwijl Molly en haar generatiegenoten een monogaam bestaan idealiseren."

Internet zou de grote boosdoener zijn van het verminderen van de interesse in seks. "Door het internet kunnen vrouwen van gesimuleerde seks genieten. Er komt geen intimiteit aan te pas, het is meestal volledig anoniem en de kans om een soa op te lopen is onbestaande. Onze dochters hebben een steriele, virtuele manier van vrijen aangeleerd."

Het schrijfsel van Jong heeft de tongen in het anders zo puriteinse Amerika flink los gemaakt. Rosie Gray van het weekblad ‘Village Voice' is het bijvoorbeeld helemaal niet eens met Jong. Volgens haar zijn de dames tegenwoordig nog altijd te porren voor een vrijpartij. "Het klopt dat Woodstock-avontuurtjes waarbij iedereen het met elkaar doet tot het verleden behoren. Maar daaruit afleiden dat seks jonge vrouwen helemaal niet meer boeit, houdt geen steek", zo stelt ze.

Erin Gloria Ryan van het feministische blad Jezebel is woedend vanwege het denigrerende artikel van haar collega. "Ik ken geen enkele vrouw die virtuele seks verkiest boven lichamelijk contact", zo laat zij weten. Vooral het feit dat Jong zich baseert op de bevindingen van haar vrouwelijke kennissen van boven de dertig is haar in het verkeerde keelgat geschoten.

"De meesten onder hen hebben hun ‘wilde’ periode achter de rug en focussen zich nu op een duurzame relatie en gezinsuitbreiding. Zij kunnen zich moeilijk inbeelden hoe een tiener of twintiger omgaat met seks. Voor alle duidelijkheid: jonge vrouwen vrijen nog steeds graag en misschien zelfs meer dan hun vrijgevochten moeders. Alleen wordt seks minder besproken dan vroeger. Dat leidt tot voorbarige conclusies zoals die van Jong", aldus Ryan.