Programmaraden boos op Ziggo over analoge zenders

Twaalf programmaraden zijn boos dat kabelmaatschappij Ziggo hun adviezen over de keuze van analoge tv-zenders niet heeft opgevolgd. Ze stappen daarom naar het Commissariaat voor de Media. Dat meldt een woordvoerder van kabelraden.nl, de stichting landelijk steunpunt programmaraden, dinsdag.

De vijftig programmaraden geven kabelmaatschappijen advies over vijftien zenders in het pakket, het zogeheten wettelijke basispakket. Twaalf raden zijn boos dat Ziggo hun advies in de wind heeft geslagen. Zo heeft Ziggo in Limburg de Duitse zenders ARD en WDR uit het analoge pakket gehaald. "Tegen de zin van de programmaraden daar", zegt de woordvoerder. "Gezien de ligging van Limburg is dit toch een gekke zaak."

Een andere ergernis van de programmaraden is dat Ziggo het aanbod van analoge zenders verkleint van 30 naar 25. "Ziggo krimpt de pakketten in, maar klanten gaan niet minder betalen. Voor een deel is het verkleinen van het analoge pakket, een paar jaar geleden zaten er nog veertig zenders in, een middel om abonnees te dwingen naar digitale tv over te stappen."

"We negeren de programmaraden absoluut niet", zegt een woordvoerder van Ziggo in een reactie. "We nemen ze serieus. Maar bepaalde adviezen nemen we niet over, omdat ze niet voldoen aan de vereisten in de Mediawet."

Over de Duitse zenders in Limburg, zegt de Ziggo-zegsman: "We onderzoeken heel veel bij onze klanten. Zo vragen we ze welke zenders ze belangrijk vinden. De Duitse zenders staan in het wensenlijstje van Limburgse abonnees helemaal niet zo hoog."

Ook is het volgens Ziggo niet waar dat het bedrijf het analoge pakket kleiner maakt om mensen digitale tv op te dringen. "Ik draai het om: we doen dit omdat klanten daarom vragen", zegt de woordvoerder. "Mensen willen steeds meer digitaal, en met name HD. Tweederde van onze abonnees kijkt digitaal en ze willen meer, meer, meer. Daarvoor moeten we ruimte maken op de kabel. En één analoge zender neemt net zoveel ruimte in als acht digitale."