Steden steeds warmer

Het temperatuurverschil tussen steden en de groene gebieden daarbuiten wordt steeds groter. Dat komt doordat steden steeds dichter worden bebouwd. Het verschil tussen een Rotterdamse stadswijk en een groene plek buiten de stad kan oplopen tot 8 graden. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek van de gemeente Rotterdam.

Universiteiten, steden en de rijksoverheid onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat het in de zomer te heet wordt. De aanleiding is dat bij hittegolven in 2003 en 2006 veel ouderen omkwamen. Ook vrezen steden dat hun milieuambities teniet worden gedaan als iedereen steeds vaker de airco aanzet. Verder slapen mensen slechter als het heet is.

De temperatuur stijgt in steden doordat die steeds dichter worden bebouwd. Die bebouwing houdt een verkoelende wind tegen. Er ligt ook veel asfalt, wat de hitte van de zon beter opneemt.

Verkoeling kan volgens de onderzoekers worden gebracht door gele klinkers in plaats van asfalt te gebruiken. Ook zou met architecten kunnen worden overlegd over welke materialen worden gebruikt. Verder helpt het om meer groen aan te planten.

Het onderzoek van de kennisinstituten TNO en Deltares en de universiteit van Wageningen begon in 2009. Er werden meetstations in Rotterdam geplaatst en een bakfiets met meetapparatuur reed rond in de stad. Het is het warmst in gebieden met veel hoogbouw die dicht op elkaar staat. Het onderzoek wordt later deze maand gepubliceerd.

Voor verder onderzoek zijn nu meetkabels opgehangen tussen lantaarnpalen en bomen aan de Berkelselaan in Rotterdam-Noord. Zo willen de onderzoekers achterhalen met welk soort groen de buurt het beste koel te houden is.