Doden bij vliegtuigcrash in Congo

Een passagiersvliegtuig is vrijdag vlak voor de landing op de luchthaven van Kisangani, in het noordoosten van Congo, neergestort. Dat heeft de directeur van luchtvaartmaatschappij Hewa Bora Airways vrijdag gezegd. Hoeveel doden er zijn gevallen is vooralsnog onduidelijk.

Volgens een woordvoerder van de Congolese regering zijn er ten minste veertig overlevenden.

"Ik bevestig dat een van onze toestellen is gecrasht", zei directeur Stavros Papioannou. "Ik heb geen details, maar het is zeker dat een aantal mensen is omgekomen."

Sabiti Mwamba, de directeur van de Congolese luchtvaartautoriteiten, zei dat het vliegtuig, dat vertrokken was uit de hoofdstad Kinshasa, vermoedelijk is neergestort als gevolg van slecht weer tijdens de landing.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende zei dat het toestel op een paar meter van de luchthaven terecht is gekomen. "Het was het gevolg van onweer", zei hij. "We hebben ten minste veertig mensen uit het vliegtuig gehaald en de reddingsactie is gaande."

Hewa Bora heeft een geschiedenis van ongelukken. In april 2008 stortte een DC-9 op een markt, toen het opstijgen van het luchthaven van Goma mislukte. Daarbij kwamen ten minste veertig mensen om het leven. Een paar maanden later kwamen zeventien mensen om toen een toestel in slecht weer neerstortte.