Verzet tegen powerboatraces op Waddenzee

De Waddenvereniging stapt naar de rechter om een stokje te steken voor de powerboatraces die in augustus op de Waddenzee gepland staan. De provincie Noord-Holland had geen vergunning voor de races mogen afgeven, vindt de vereniging.

Op een traject van zeven kilometer worden bij de races op 6, 7 en 8 augustus snelheden van 225 kilometer per uur gehaald. Ook meevliegende helikopters met cameraploegen zorgen voor veel lawaai. De vergunning geldt voor vijf jaar.

"We willen geen pretje bederven, maar je houdt toch ook geen Formule 1-race op de Veluwe?", zegt een woordvoerder. Ze wijst erop dat er in de Waddenzee onder meer bruinvissen en zeehonden zwemmen die erg gevoelig zijn voor lawaai. "Een maand geleden is daar nog een bultrug gezien."

Wat de vereniging betreft kan beter een andere locatie worden gezocht. "Op de Maas bij Rotterdam worden ook weleens races gehouden, misschien kan het daar?"

Onderzoeksinstituut Imares heeft volgens de vereniging eerder geconcludeerd dat er te weinig bekend is om te concluderen dat de races geen slechte invloed op het gebied hebben. De opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, liet een tweede onderzoek uitvoeren. Dat zou hetzelfde resultaat hebben opgeleverd. "De provincie had eerder het voornemen geen vergunning af te geven en dan gebeurt het opeens toch."

Directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen uitte drie weken geleden op zijn weblog zijn frustratie al over de gang van zaken. "Moeten wij als Waddenvereniging iedere keer de verantwoordelijkheid nemen? De bestuurders durven blijkbaar geen duidelijke keuzes te maken over wat er wel en niet kan in een natuurgebied."

Hij wees er toen al op dat het gevolg nu is dat 'wij als natuurorganisaties constant de hete kolen uit het vuur moeten halen'. "Dan moeten wij bezwaar indienen, rapporten aanleveren waarom dit zo slecht is voor bepaalde diersoorten, etcetera. Zo houden we elkaar mooi bezig."

De provincie Noord-Holland kon niet direct reageren.