Gezin Hoofddorp bekend bij jeugdzorg

Het gezin dat in de nacht van maandag op dinsdag is omgekomen bij een brand in Hoofddorp was bekend bij jeugdzorg. Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag op een persconferentie gezegd. Hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink verklaarde dat er reden is om aan te nemen dat er sprake is van een misdrijf.

Een maand geleden was er een melding over het gezin bij de politie. Waar de melding over ging, is niet bekendgemaakt. Halverwege vorige maand is hierover overleg geweest tussen jeugdzorg en maatschappelijk werk. Na een gesprek met de ouders werd geconcludeerd dat zij zelf in staat waren 'de problemen' aan te pakken. Ook de ouders zelf hadden volgens de burgemeester de voorkeur dit zelf aan te pakken.

Over het gezin gaan verschillende geruchten. Zo meldt RTV Noord-Holland dat de vader maandagavond aankondigde dat er iets stond te gebeuren dat de volgende dag het nieuws zou halen. Tijdens de persconferentie werden vragen gesteld over schulden die de man zou hebben.

Steenbrink wilde daar niet op ingaan en benadrukte dat alles rustig moet worden uitgezocht. Er wordt nagegaan of er sprake is van een misdrijf en wie daarbij betrokken kan zijn. De vader van het gezin komt uit Irak, de moeder uit Rusland. De kinderen zijn in Nederland geboren. Het gezin woonde sinds 2000 in Nederland en sinds juli vorig jaar op het huidige adres.

Voor de klasgenoten van de kinderen die in Hoofddorp op school zaten wordt opvang geregeld. De gemeente organiseert opvang voor buurtbewoners.