Agenten gedwongen naar dierenpolitie

Agenten worden gedwongen om animal cop te worden. Politieagenten van verschillende korpsen zeggen door leidinggevenden onder druk te zijn gezet om zich te laten omscholen. Het gaat vooral om hondengeleiders en agenten van de bereden politie. De politiebonden zijn boos. Dat schrijft het AD zaterdag.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder dat vijftig agenten zich vrijwillig hadden gemeld voor het omstreden stokpaardje van de PVV. Een onbekend aantal agenten zou echter gedwongen zijn. Bij weigering zouden ze later problemen krijgen, zo werd gedreigd.

Agenten van de hondenbrigade zouden naar de 'cavia-politie' worden gestuurd, omdat zij iets met dieren zouden hebben. Volgens politiebond ANPV zien ze hun hond echter vooral als wapen. "Natuurlijk geven ze om die dieren, maar het zijn niet ineens mensen met een sterke drang om katjes uit de boom te redden", zegt een woordvoerder in de krant.

Ook vakbond ACP is tegen de druk die wordt uitgeoefend op agenten, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Alles moet gebeuren op basis van vrijwilligheid. Zeker omdat het plan al omstreden genoeg is."

De Raad van Korpschefs ontkent dat agenten onder druk worden gezet. De raad erkent wel dat er kritiek vanaf de werkvloer is op het plan animal cops aan te stellen.