Iran toont ondergrondse raketsilo's

Iran heeft maandag voor het eerst ondergrondse raketsilo's getoond. Dat gebeurde bij de start van een tiendaagse legeroefening.

De Iraanse staatstelevisie zond beelden uit van de diepe ondergrondse silo's, waar raketten voor de middellange en lange afstand klaar zouden staan om op vooraf ingestelde doelen te worden afgevuurd zodra Iran wordt aangevallen. Volgens een niet bij naam genoemde officier van de Revolutionaire Garde beschikt Iran over 'talloze' ondergrondse raketsilo's, die niet door spionagesatellieten kunnen worden opgespoord.

Iran beschikt over Shahab-3 en Sajjil-raketten, die een bereik van meer dan tweeduizend kilometer zouden hebben. De raketten zouden daarmee Israël, Amerikaanse bases in het gebied van de Perzische Golf en delen van het oosten en zuidoosten van Europa kunnen treffen.

De Iraanse strijdkrachten houden meerdere keren per jaar grote oefeningen, om te demonstreren dat het land ondanks sancties niets aan kracht heeft ingeboet en zichzelf van wapens kan voorzien. Dikwijls worden tijdens zulke oefeningen nieuwe wapens of militaire systemen getoond.