Partydrug ghb mogelijk verboden

De partydrug ghb komt mogelijk op de lijst van verboden harddrugs. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen advies van een commissie die het onderscheid tussen soft- en harddrugs onder de loep heeft genomen.

De commissie maakt zich zorgen over het gebruik van ghb, dat vroeger werd gebruikt als narcosemiddel. De drug is de laatste tijd geregeld in het nieuws. Gebruikers kunnen bij een te hoge dosering bewusteloos raken. In december bleek dat ghb zorgt voor relatief veel verkeersongelukken.

Donderdag lekte al uit dat de commissie ook adviseert om wiet en hasj met veel THC te verbieden. Drugs met meer dan 15 procent van deze werkzame stof zou niet meer mogen worden verkocht. Het gemiddelde THC-gehalte is nu 18 procent.

Over xtc zegt de commissie dat de drug minder schadelijk is dan voorheen werd aangenomen. Toch moet xtc blijven gelden als harddrug. Qat, een in Nederland legale drug die vooral populair is onder Oost-Afrikanen, moet opnieuw worden onderzocht.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), aan wie het advies is gericht, wilden vrijdag nog niet inhoudelijk op de aanbevelingen reageren.