'Nederlandse massamoord Indonesië niet verjaard'

De claim die nabestaanden indienden nadat Nederlandse militairen in 1947 een slachting aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagedeh is niet verjaard. Dat zei advocaat Liesbeth Zegveld maandag op Radio 1, die alvast een tipje van de sluier oplichtte van het pleidooi dat ze maandagochtend voor de Haagse rechtbank houdt.

In 1947 zetten Nederlandse militairen alle mannen van het dorp op een rij om ze vervolgens te executeren. Daarbij vielen 150 tot 400 doden. Tientallen jaren later eisten nabestaanden schadevergoeding. In 2008 oordeelde de landsadvocaat dat de nabestaanden van de slachtoffers te laat zijn. Hun claim zou zijn verjaard.

Zegveld vindt dit echter niet eerlijk. "De nabestaanden hebben jaren onder een koloniaal racistisch systeem geleefd. Ze hadden geen toegang tot het recht." Het is volgens haar dan ook oneerlijk om nu te zeggen dat ze te laat zijn.

Verder bestaat verjaring volgens haar vooral omdat het tientallen jaren na een misdrijf vaak onmogelijk is om nog na te gaan wat er precies is gebeurd. "Maar daar is in dit geval geen sprake van. De zaak is goed gedocumenteerd." Ook wijst ze erop dat de staat zich niet op verjaring beroept bij joodse claims over onrecht dat hen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

In aanloop naar de zaak heeft de staat 850 duizend euro aan het dorp gegeven om een school te bouwen. "Als daar een bord op was gekomen met de tekst 'ter nagedachtenis aan de mannen die hier zijn omgekomen', hadden we deze zaak wellicht niet hoeven voeren. Maar de staat wilde daar niet aan", stelt Zegveld.