Eerste 'rape centre' komt in Utrecht

In Utrecht komt het eerste Nederlandse opvangcentrum voor verkrachte meisjes. In het Centrum Seksueel Geweld van het UMC Utrecht worden slachtoffers opgevangen en onderzocht door psychologen, artsen en rechercheurs. In Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten bestaan de 'rape centres' al langer, schrijft de Volkskrant.

Verkrachte en aangerande meisjes zoeken in Nederland gemiddeld pas na een jaar hulp. Ze wachten uit schaamte en angst om niet geloofd te worden. In landen met een opvangcentrum zoeken vrouwen eerder hulp na seksueel geweld.

"En als ze zich al melden, haken ze vaak weer af omdat de hulp zo versnipperd is", psycholoog Iva Bicanic, oprichter van het centrum. "Meestal proberen ze het dan maar te vergeten. Maar zonder behandeling ontwikkelen bijna al deze meisjes een posttraumatische stressstoornis."

Voor de pakkans van de daders helpt het ook als slachtoffers zich eerder melden, zegt een woordvoerder van de Utrechtse zedenpolitie. "Als meisjes eerder komen, kun je meer sporen veiligstellen. En de aangiftebereidheid zal toenemen."