OM slaat flater met vernietiging auto verdachte

De auto waarmee een man in september 2009 met hoge snelheid een tankstation langs de A27 ramde, is door een fout bij justitie vernietigd. Justitie bevestigt dat er 'iets is misgegaan' in de communicatie met de dienst Domeinen, waar het wrak van de auto was opgeslagen. Vrijdag verscheen de bestuurder in een pro-formazitting voor de rechter.

In het kader van het onderzoek heeft justitie de Saab van de verdachte al laten onderzoeken. De auto had vervolgens bewaard moeten blijven voor een contra-expertise, maar werd in de loop van vorig jaar vernietigd.

De verdediging had volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in 2009 aanvankelijk ook zo'n tegenonderzoek aangevraagd, maar uiteindelijk niet doorgezet. Desalniettemin had het voertuig bewaard moeten blijven. Ook de rechtbank kan een contra-expertise verlangen.

Bij het incident in 2009 ramde de nu 36-jarige verdachte met zijn Saab op hoge snelheid een auto waar een 24-jarige Israëliër in zat. Beide auto's belandden hierdoor in de shop van een Esso-tankstation langs de A27 ten noorden van Gorinchem. Daarbij kwam een 33-jarige Fransman om het leven die in de tankshop stond. Twee anderen raakten gewond. De bestuurder wordt verdacht van doodslag en meerdere pogingen tot doodslag.

De rechtbank heeft vrijdag bepaald dat de vernietiging van de auto voor nu geen gevolgen heeft voor de rechtszaak. De zaak wordt in september en oktober voortgezet.