Meer ouders melden zich in zedenzaak Amsterdam

In de Amsterdamse zedenzaak hebben tot nu de verontruste ouders van 139 kinderen zich gemeld. Of die ook allemaal seksueel zijn misbruikt, is nog onduidelijk. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag tijdens de tweede pro-formazitting. Hoofdverdachte Robert M. heeft inmiddels in 87 gevallen een bekentenis afgelegd. Hij zou ook seksuele hulpmiddelen als vibrators hebben gebruikt en kinderen daadwerkelijk zijn binnengedrongen.

De namen van alle 87 kinderen zijn bekend. 76 ouders of ouderparen hebben aangifte gedaan, elf niet. Het gaat in bijna alle gevallen om kinderen onder de 2,5 jaar, die soms tientallen keren zijn misbruikt. Van 35 kinderen is beeldmateriaal gevonden, dat met mensen over de hele wereld is gedeeld. Velen van hen zijn gearresteerd.

M.'s echtgenoot Richard van O. was volgens het OM mededader en van alles op de hoogte. Hun relatie was gebaseerd op het misbruik. Hij heeft onder meer glijmiddel en opnamemateriaal voor zijn man gekocht en hem naar oppasadressen gebracht en gehaald, waar M. kinderen misbruikte. Hij wenste hem dan veel succes. M. ging soms ook met kinderen van de crêches waar hij werkte overdag naar huis om ze te misbruiken.

Van O. heeft verklaard meer dan driehonderd dagen per jaar naar beelden van misbruik te hebben gekeken. Hij is een aantal keren weggegaan als zijn man thuis met een andere pedoseksueel een kind misbruikte. Hij zou wel een keer hebben gevraagd 'of het niet wat minder kon'. Maar de 27-jarige M. uit Letland zou hebben verklaard dat hij zichzelf niet meer in de hand had.

Hij kon het misbruik niet stoppen, heeft de 38-jarige Van O. verklaard. Hij zei dat hij zelfs niet wist wat te doen als M. een hele crêche zou hebben misbruikt. Van O. heeft M. in 2001 ontmoet via een pedochatsite. Toen hij hem naar Nederland haalde 'om leuke dingen te doen', wist hij dat M. was veroordeeld voor kinderporno. Hij heeft hem aan werk geholpen en een pedagogische opleiding voor hem betaald. Ook bracht Van O., die zei nog steeds veel van zijn man te houden, hem naar speeltuinen. Tegen Van O. hebben tientallen ouders aangifte gedaan.

In het dossier komen alleen de zaken waarover M. een bekentenis heeft afgelegd of bewijsmateriaal is gevonden. Dan gaat het om chats, foto's, videobeelden of verklaringen. De zaken die M. ontkent en waarin geen extra aanwijzingen zijn, komen niet in de tenlastelegging.

M. stelde in chatgesprekken met anderen voor samen kinderen tegen betaling te misbruiken. In een aantal gevallen is dit ook gebeurd. Zo heeft een man uit Amstelveen vijftig euro betaald voor een 'misbruiksessie'. Hij heeft bekend en zit vast. Een Engelsman, die vier kinderen met M. heeft misbruikt, is overleden. Een derde mogelijke medemisbruiker heeft in maart zelfmoord gepleegd.

Het onderzoek duurt nog enige maanden. Er moeten nog getuigen worden gehoord in Duitsland en de VS. Ook moeten de twee nog psychisch worden onderzocht in het PBC. M. gaat daar begin augustus heen, Van O. een paar weken eerder. De rapportages worden in november verwacht. De rechtbank verlengde hun voorarrest, mede vanwege de kans op herhaling.

De volgende procedurele zitting is op 14 september. Het einddossier is pas op zijn vroegst over zes maanden klaar. Dan moeten ook een kinderpsycholoog, -arts, en -psychiater hebben gerapporteerd over de effecten op de kinderen en hun ouders. In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden. De twee echtelieden zitten dan een jaar vast.

Over Robert M. wordt een reportage gemaakt. In de zittingszaal hing daarom een tweede camera om de zaak te volgen. M. en zijn advocaten hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het maken van de beelden door de NCRV, waarop hij herkenbaar in beeld wordt gebracht.