'Ritueel slachten is niet dieronvriendelijk'

De Britse opperrabbijn Lord Jonathan Sacks kon donderdag in de Tweede Kamer niet vaak genoeg benadrukken dat de joodse manier van slachten diervriendelijk is. Tijdens de hoorzitting over rituele slacht deed hij bovendien een dramatische oproep aan Nederland om de vrijheid van godsdienst te behouden.

"Nederland was vier eeuwen geleden het land waar godsdienstvrijheid werd geboren. Laat Nederland alstublieft niet de plek zijn waar een begin wordt gemaakt aan de dood van deze vrijheid", zei Sacks. Hij wees er op dat Nederland het eerste Europese land zou zijn dat een verbod op rituele slacht invoert sinds de oprichting van de Europese Unie.

De joodse manier van slachten gebeurt bovendien uiterst secuur en met respect voor het dier, zei Sacks. Het vergt jarenlange training en het dier wordt met chirurgische precisie omgebracht. Het lijden is niet groter dan bij normale slacht, aldus de opperrabbijn.

De Tweede Kamer spreekt donderdagochtend met zestien vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap, rechtsgeleerden en religiewetenschappers en experts op het gebied van dierenwelzijn. De Kamerleden willen meer informatie inwinnen over het onderwerp, voordat ze stemmen over wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden.

Voor het wetsvoorstel lijkt een ruime Kamermeerderheid te zijn. Tegenstanders van het wetsvoorstel zijn de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP.

De Kamerfractie van de PvdA lijkt voor het wetsvoorstel te stemmen, maar lokale afdelingen van de partij zijn hier zeer kritisch over. Ook de PVV, anti-islam, maar pro-Israel, worstelt met het onderwerp. Omdat met name Kamerlid Dion Graus een warm pleitbezorger is van dierenrechten ziet het er naar uit dat de partij van Geert Wilders voor het wetsvoorstel gaat stemmen.


'Ritueel slachten is niet dieronvriendelijk' (Foto: Novum)