Meer transgenders zorgen voor lange wachtlijsten

Het aantal mensen dat zich meldt voor transgenderzorg is tussen 2008 en 2011 verdubbeld. Meldden zich drie jaar geleden 130 mensen bij het VU Medisch Centrum die zich niet op hun gemak voelden met hun biologische geslacht, dit jaar gaat het waarschijnlijk om 275 patiënten. Door de toegenomen vraag zijn de wachtlijsten lang.

Het VU Medisch Centrum is het grootste Nederlandse expertisecentrum voor mensen met zogeheten genderdysforie, maar kampt met een te krappe formatie om aan de toegenomen vraag te voldoen. De expertise is schaars, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de lange wachtlijsten.

Volgens belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN) kunnen lange wachtlijsten leiden tot ernstige problemen als depressies, zelfmoordgedachten, terugvallende schoolprestaties en werkloosheid.

Ook in buitenlandse centra zouden zich de afgelopen jaren meer patiënten hebben gemeld. Een ander probleem is dat het onderwerp transgenderzorg niet voorkomt in de opleiding, hoewel het een hoogcomplexe vorm van zorg is die een multidisciplinaire aanpak vereist. Het vertrek van een enkele expert leidt al tot het oplopen van de wachttijd, weet de minister.

Er is een lange wachtlijst voordat een patiënt voor een eerste intakegesprek terecht kan bij een psycholoog van de VU. Als de hele procedure is doorlopen en wordt besloten tot een geslachtsaanpassende operatie, geldt opnieuw een wachttijd van een jaar.

Transseksualiteit, de meest vergaande vorm van genderdysforie, komt in Nederland voor bij ongeveer een op de tienduizend mannen en een op de dertigduizend vrouwen. De minister wil op korte termijn overleggen met het VU Medisch Centrum en TNN over de wachtlijstproblematiek.